placebo

Det här med placeboeffekten är ganska fascinerande. Vad jag förstår så är det så gott som alltid så att en del av verkan i behandlingar är placebo, mer eller mindre. Detta är ju väldigt intressant och föder givetvis tankar på hur man kan använda placeboeffekten mer effektivt. Det verkar däremot vara en svår nöt att knäcka eftersom placeboeffekten ligger på det omedvetna planet och handlar mycket om förväntningar.

I Tyskland verkar det vara vanligt att använda placebo till patienterna. Det finns alltså läkare som skriver ut skriver ut verkningslösa mediciner utan att tala om det för patienten.

Måste säga att jag känner mig väldigt tveksam till den sortens behandling. Känns som det ligger väldigt nära gränsen till oetiskt.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till placebo

  1. Jimmy Svensson skriver:

    Vikten av placebo effekten är att vi själva kan påverka vårt tillstånd genom mental inställning. Det är bevisat att psykiska tillstånd påverkar det fysiska helt enkelt för att känslor är hårt knutna till den kemiska balansen i kroppen.
    Hoppas de inte slutat med sjukhus clowner som jag hade när jag va liten. Ett roligare liv är ett längre liv. Därför är devisen, live hard die young, säkert feltolkat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s