ledare

I Barometern, på ledarsidan den 8 februari, skriver Alice T om Miljöpartiets asyl och migrationspolitik. Det här är mitt, Akkos och Rebekkas svar:

Det är beklagligt att Kalmar läns största dagstidning satsar ledarplats åt populistisk retorik som anspelar på människors rädsla inför hotet om massinvandring och utarmande av det svenska samhället som de främlingsfientliga krafterna lyckats sprida.

Ledarskribenten ifrågasätter Miljöpartiets asylpolitik såsom beskriven av Maria Wetterstrand och Peter Eriksson i DN den 4/2 2011. Det är mycket riktigt att Miljöpartiet vill att alla som bor i Sverige ska ha den grundläggande mänskliga rättigheten till sjukvård. Situationen för de papperslösa i Sverige idag är inhuman och många far riktigt illa. Sveriges läkarförbund, Vårdförbundet och FN:s flyktigorgan finns med bland dem som ställer sig bakom detta. Sverige är ett av de länder i Europa som har minst generösa regler för papperslösa när det gäller sjukvård, och det vill Mp ändra på.

Det är till största delen apatiska barn och människor med livshotande sjukdomstillstånd som hamnar i den rättliga ”slasktratt” som ledarskribenten kallar den juridiska benämningen på skäl till uppehållstillstånd, förutom flyktingstatus. Det hon vänder sig emot är att människor med sådana skäl får stanna i Sverige trots att de inte klassas som flyktingar. Argumentet hon använder för att styrka detta är de ”generella omständigheter som beskrivs i lagtext sällan förekommer i ren form i verkligheten” vilket enligt skribenten ”äventyrar rättssäkerheten”. Detta är i själva verket ett av juridikens allmänna problem som kan sägas om samtliga lagområden, inte bara det asylrättsliga.

Vidare föreslår Miljöpartiets språkrör en lagändring för att göra det lättare för flyktingar att återförenas med sina familjer, vilket även det ifrågasattes av ledarskribenten. Hon menar att egen bostad och försörjning måste vara fortsatta krav för att få återförenas med barn och make/maka. Således skall ekonomisk status vara avgörande för att återse sina nära och kära. Det är ytterst få flyktingar som får jobb och egen bostad direkt de kommer till Sverige, men desto fler som vill ha sin familj hos sig. Att de vill de är lika självklart som att vi själva vill det. Att vara medmänsklig är som sagt att kunna se utanför sig själv, och ha medlidande med andra som har det sämre ställt.

Den tunna argumentationen i ledaren avslöjar en tveksam syn på mänskliga rättigheter och flyktingpolitik. Sedan när blev det dåligt att vilja vara solidarisk och generös mot människor från krisdrabbade länder? Var det då SD kom in i riksdagen det plötsligt blev okej att vara ogin, osolidarisk och illa dolt främlingsfientlig?

Annonser
Det här inlägget postades i Lokalt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till ledare

  1. Ping: Miljöpatiets globala perspektiv « Akkomp’s Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s