för hugade intressenter

I kommentarsfloden angående min debattartikel om grön hälso- och sjukvårdspolitik har frågor ställs och information efterfrågats. En del säkert med ärligt och nyfiket uppsåt, andra i försök att ondgöra sig över något som egentligen inte finns. Men jag försöker alltid svara efter bästa förmåga och det tänker jag göra även den här gången.

På området grön rehabilitering har relativt mycket forskning gjorts. Bland annat av följande: Roger S. Ulrich Ph. D., Texas University; Patrik Grahn, SLU Alnarp. Det framgår mycket tydligt att natur motverkar stress, minskar aggressioner och förbättrar vår koncentrationsförmåga. Grön rehabilitering används också med mycket goda resultat (bla Alnarp) på patienter med utmattnings symptom.

På området antroposofisk behandling har bland annat en stor medicinsk utvärdering gjorts på uppdrag av regeringen i Schweiz (Kienle, Kiene and Albinico). Den sammanfattar, granskar och värderar 195 kliniska prövningar och gör en helhetsbedömning av evidensläget. Vidarkliniken har dessutom startat Vidarinstitutet med kopplingar till Karolinska Institutet. Verksam där är bla Torkel Falkenberg som medverkat i ett antal forskningsrapporter gjorda på antroposofisk och integrativ medicin.

Så, gott folk, nu har ni som verkligen är intresserade lite att läsa. Ni andra kan stå kvar i ert hörn – ni kommer ändå aldrig att ta av er skygglapparna.

Annonser
Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till för hugade intressenter

 1. Per Edman skriver:

  Vidarklinikens eventuella kopplingar till KI bleknar i jämförelse med Vidarklinikens kopplingar till den antropsofiska rörelsen, men man förstår varför de hellre vill associeras med det medicinskt vetenskapliga KI framför den religiösa antropsofin när man gör reklam för sin egen verksamhet.

  För att bemötande av innehållet, se http://www.vof.se/blogg/nar-antroposofer-utvarderar-antroposofer/

  Citat: ”När Vidar-folket säger att rapporten kan jämföras med en SBU-rapport så är det naturligtvis grovt vilseledande — SBU skulle aldrig ge tre antroposofer i uppdrag att utreda den antroposofiska medicinen, utan skulle anlita oberoende och ojävig expertis.”

 2. Micke skriver:

  Hej Jessica,

  Är det den här boken du menar: http://www.schattauer.de/shop/product_info.php/info/p444_Anthroposophic-Medicine.html/XTCsid/d70c9912aa72a7f90cad0753814472c6

  I så fall blir jag lite skeptisk, eftersom den tydligen bl a säger att mistelextrakt redan används i konventionell medicin som botemedel mot cancer. Det ser dock inte ut att finnas god anledning att tro att detta skulle fungera

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18425885?dopt=Abstract

  så vi borde inte införa detta i Sverige, åtminstone inte förrän det är klart att det fungerar.

  Mvh,

  Micke

  • greenjessica skriver:

   Nej den boken känner jag inte till.

   • Niklas Cedergren skriver:

    Jag utgår från att du menar studien av Gunver Kienle, Helmut Kiene och Hans Ulrich Albonico som Per Edman redogör för i ovanstående länk. Dessvärre hade jag ingen slutrepliksrätt i Barometern. Publicerar därför den här, för vad det är värt.

    ”Jessica Rydell hänvisade – som väntat – till en studie gjord av tre män som samtliga är knutna till den antroposofiska rörelsen. Granskarna granskar sina egna begrepp och det med en metodik som inte är vetenskapligt accepterad. Detta är ingenting nytt. Både Läkartidningen, organet för Sveriges läkarförbund, och Dagens Medicin har tagit upp antroposofins bristande vetenskap.

    Det är uppseendeväckande att en landstingspolitiker tycker detta är god vetenskap. Studien används ofta av antropologiska marknadsförare. Dubiösa studier är vanligt inom de alternativmedicinska förgreningarna.
    Att ignorera Steiners påverkan och betydelse för antroposofin är omöjligt. En lära som har felaktiga och kunskapsvidriga grunder får svårt att hamna rätt.

    Det tåls att upprepa att medicinsk effekt inte är en trosfråga. Antroposofin är en pseudoreligiös rörelse och dess mediciner ska klara samma granskningar som andra läkemedelsproducenter.

    Resultat och medicinsk effekt är det viktiga. Men om resultat och effekt inte kan bevisas vetenskapligt är det obegripligt hur informationen om dessa kan finnas.
    Som bekant finns det ett ord för alternativ medicin som fungerar – medicin.”

 3. Ernie Lennartsson skriver:

  Undertecknad går in i debatten i egenskap av rehabiliterad på Vidarkliniken 1997. Efter ett långt liv behandlad av ”skolmedicinen” med avsevärda mängder diagnoser och komplikationer kan jag bara konstatera följande: det var först efter vistelsen på Vidarkliniken som symptombilden vände och livet normaliserades igen. Mina diagnoser har varit alltifrån Morbus Bechterew, reumatism, fibromyalgi m.fl.liknande tillstånd. Symptombilden är smärtor i hela kroppen. Efter 14 dar på Vidarkliniken hade jag mina första dagar av smärtfrihet, efter tre veckor var jag i stort sett smärtfri. Mycken tack till Kalmar landsting och den läkare som ordnade med vistelsen, det fick livsavgörande betydelse för mej.
  Detta är alltså ren empiri. Har även tidigare anlitat alternativmedicin för att få ordning på vad ”skolmedicinen” ställt till med och det har fungerat. Utifrån ett sånt perspektiv kan jag alltså inte annat än stödja stora delar av Jessica Rydells tankegångar eller rättare: gemene man skulle troligen vara friskare med mera alternativmedicin.

  Ernie Lennartsson

 4. Lillplutten skriver:

  Även om rapporten av Kienle, Kiene och Albonico inte håller måttet så finns det gott om vetenskapligt stöd för effekten av de komplementära och alternativa behandlingsformer som används inom antroposofin: http://www.kam.se/forskning.php

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s