Budgetdebatten

Detta har varit ett år då politiken gjort skillnad. Landstinget i Kalmar län är ett framgångsrikt landsting där de rödgröna på ett ansvarsfullt och patientfokuserat sätt återigen har gått framåt. Vi har fått ökat förtroende från väljarna, och tillsammans med våra medarbetare kommer vi att skapa Sveriges säkraste sjukvård till 2014.

Tidigare var det jämt mellan blocken, nu har S, V och MP en tydlig majoritet. De rödgröna har åstadkommit ett trendbrott. Till skillnad från riksnivå har vi gått starkt framåt i Kalmar län. Vi har fått genombrott för vår gemensamma politik. En politik som uppskattas av väljarna.

Vi började tidigt med budgetarbetet och vårt gemensamma valmanifest som kännetecknas av en ansvarstagande, solidarisk och genomtänkt politik. I den finns många gröna avtryck:

Modernisering av sjukvården, med fokus på patienten. Dagens patienter är kunniga och intresserade och deras kunskaper och synpunkter ska tas tillvara, särskilt för att stärka patientsäkerheten och det hälsofrämjande arbetet.

Fokus på hälsa genomsyrar hela politiken. Vi gör stora satsningar på hälsofrämjande sjukvård, särskilt inom primär- och tandvården. Satsningarna på hälsa är en del i arbetet för Sveriges säkraste sjukvård. Förebyggande sjukvård är en del av en säker sjukvård. Hälsoarbete syftar till att folk ska slippa uppsöka vården överhuvudtaget säker sjukvård.

Exempel på satsningar på barnen i länet är utbyggnaden av familjecentraler och projektet ”Frisk vikt- Friska tänder” inom tandvården för att stärka föräldrarnas kunskap inom hälsa och tandvård. Vi satsar på att minska antalet rökare bland ungdomar; målet är alla barn under 18 år skall vara tobaksfria. Verksamheten med ”Tobaksfri duo” ska omfatta hela Kalmar län. Målet är ett tobaksfritt landsting, vilket förutom en hälsofråga även är en patientsäkerhetsfråga.

För länets vuxna medborgare kommer satsningar inom primärvården i form av fler psykologer, och inom tandvården bla i form av en kartläggning av de vuxnas tandhälsa i samarbete med Tandvårdshögskolan. Inom primärvården kommer en äldresamordnare tillsättas som ska ha en översikt över arbetet i geriatriken och äldreomsorgen.

Vidare kan jag presentera två förslag som jag är särskilt nöjd med:

Bland samhällets svagaste grupper finner vi missbrukarna och de papperslösa flyktingarna. Med ett sprututbytesprogram kommer vi att förbättra drogmissbrukarnas möjligheter till god hälsa. Med större medvetenhet och kunskap ska vi också öka möjligheterna till hälsa på lika villkor för de människor som lever gömda undan förföljelse och förtryck

Vi kommer alltså att fortsätta satsningarna på att göra Kalmar län till Sveriges hälsolän nummer ett. Det är en långsiktig och klok satsning. Det är förutsättningen för en friskare befolkning. Det är grunden i en modern och säker sjukvård.

Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s