Sprutor för hälsa

Den politiska diskussionen om sprutbyte kan ibland bli uppskruvad. Många gånger beskrivs en liberal inställning till sprutbyte som ett angrepp på hela den svenska narkotikapolitik, och ett dolt bifall till fullständig legalisering.

Inget kan vara mer felaktigt. Är ett godkännande av bilar som kan köra mer än 120 km ett angrepp på den svenska trafikpolitiken?

I vårt samhälle skapas  möjligheter för människor som inte alla klarar av att hantera. Det kan gälla så vitt skilda orsaker som mat, spel, sex, alkohol, narkotika. Det kan i sina värsta fall leda till missbruk.Vi måste oavsett missbrukets art och vår personliga åsikt om just det specifika missbruket se till att hjälpa respektive individ att få hjälp mot sitt missbruk eller se till att de minimera skadorna på sig själva på grund av missbruket. Här skiljer sig inte en matmissbrukare från en narkotikamissbrukare.

Det handlar om allas rätt till jämlik hälsa. Jag vill stärka hälsoarbetet till de mest utsatta och förhindra onödig smittspridning. Undvikande av smitta ger större möjlighet för en missbrukare som tar sig ur sitt missbruk till en mycket förbättrad livskvalitet än en som dessutom smittats med HIV eller hepatit.

Sprutbytesprogram är en hälsopolitisk åtgärd som inte har någonting med narkotika politik att göra. Även drogmissbrukare har rätt till hälsovård.

Och argumentet att rena hyfsat lättillgängliga sprutor skulle ge fler intravenösa narkomaner har jag inte mycket till övers för. Om man har gratis och lättillgängliga kondomer får man automatiskt mer sex då?

Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Sprutor för hälsa

  1. Kitty skriver:

    helt rätt, man måste ta var på alla människor. Blir så ledsen när man bara struntar i människor för att de inte ser ut som man tycker är korrekt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s