tandhälsa och tobaksfritt

I vårt rödgröna förslag till budget gör vi några riktade satsningar på tandhälsan.

Under de kommande åren vill vi göra en stor satsning, 1,5 miljoner för 2011-2013, för att minska rökningen hos ungdomar. Med Tobaksfri Duo vill vi i samarbete mellan folktandvården och skolorna i länet. Målsättningen är att alla som slutar nian 2014 är rökfria. Det är en tuff utmaning men den är viktig för ju fler vi kan få att inte börja röka dessto bättre chanser har har vi till bättre folkhälsa på sikt.

I undersökningar om folkhälsan för den vuxna befolkningen finns frågor om självskattad tandhälsa. De senaste undersökningarna har visat att vuxna i Kalmar län skattar sin tandhälsa lägre än vad befolkningen i snitt gör i övriga landet. Därför vill vi nu satsa på en tandhälsoundersökning för länets vuxna befolkning. Detta för att se om det finns till exempel klassrelaterade skillnader och sedan få möjlighet att erbjuda en tandvård som kan förbättra den upplevda tandhälsan hos vår befolkning. Den här undersökningen ska genomföras under nästa år och beräknas kosta 1 miljon.

Dessutom satsar vi på ett samarbete mellan barnhälsovården och barntandvården ”Frisk vikt – friska tänder” som ska hjälpa familjer med råd och tips för ett hälsosammare liv.

Tre mycket bra förslag som kommer att stärka tandhälsan hos alla åldrar!

 

Annonser
Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s