beroende

Som jag skrivit tidigare tycker jag att det är politikens uppgift att se till de allra svagaste i samhället. Skrev ju härom dagen om flyktingar och asylsökande med anledning av det temat.

Missbrukare är en annan grupp som inte så lätt kan göra sin stämma hörd. De skyr det offentlig av rädsla för reprisalier och många använder inte sin rättighet att gå och rösta eftersom de verkligen befinner sig i ett utanförskap. Inte ett påhittat utanförskap som det Moderaterna pratar om utan ett riktigt utanförskap, ofta helt utanför samhällelig gemenskap.

Vi inom vården måste därför ta på oss uppgiften att se dessa människor och försöka se vad som är deras behov. Beroendecentrum var ett svar på det. Det är en verksamhet som måste få finnas kvar. Den ska framförallt finnas till för missbrukare som även har psykiska problem. En grupp som ofta hamnar mellan stolarna.

Ett annat problem är att missbruks och beroendevård oftast inte fungerar på samma sätt som de som är beroende. en missbrukare som mår dåligt och vill ha hjälp att bryta sitt beroende behöver få hjälp NU. Men sjukvården idag går fortfarande till viss del ut på att du ska vänta och en missbrukare som måste vänta en vecka eller två på att få hjälp har ofta tappat motivationen.

Därför föreslår Miljöpartiet at det ska finnas en väg in. Det vill säga ett telefon nummer som man kan ringa och där man alltid möts av personal som säger -Vad bra att du ringer hit, du har kommit rätt. Här kan vi hjälpa dig.

Det skulle kunna vara en verksamhet knuten till beroendecentrum. Men huvudsaken är att patienterna snabbt kommer in i vården och får en kontakt som kan hjälpa dem vidare

Annonser
Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s