Sveriges säkraste sjukvård

Landstinget i Kalmar är idag ett landsting som sticker ut i jämförelser med andra landsting i landet. Här finns den bästa tillgängligheten och de nöjdaste patienterna. Miljöpartiet de Gröna är stolta över att tillsammans med socialdemokraterna och vänsterpartiet styrt Sveriges bästa landsting. Men vi är inte nöjda. Det finns fortfarande mycket som kan bli bättre.

Miljöpartiet vill att landstinget i Kalmar ska erbjuda Sveriges säkraste vård. Vi vet att vårdrelaterade infektioner och andra vårdrelaterade skador orsakar mycket onödigt lidande och kostar samhället och landstingen miljarder varje år. Detta är ett stort problem nationellt och så även i vårt landsting. I landet skadas runt 100 000 patienter varje år och cirka 3000 dör som en följd av sina vårdskador. Det betyder att ungefär 420 patienter skadas i vården och att 75 av dessa dör av sina vårdskador i vårt län varje år. Det här är ett stort problem och det behövs särskilda satsningar för att förändra och förbättra vården för att minska antalet skadade.

I vårt landsting sker ungefär en miljon vårdkontakter varje år och trots att vi har en välutbildad och kompetent personal så blir det ibland fel och misstag begås. Därför behöver sjukvården arbeta efter välutvecklade system och rutiner. För att minimera undvikbara skador och dödsfall i sjukvården vill Miljöpartiet satsa på kompetensutveckling för medarbetarna och utveckla vårdens arbetsmetoder.

Vi vill satsa på en forsknings- och utvecklingsenhet på länssjukhuset. Forsknings- och utvecklingsenheten ska arbeta med klinisk forskning inom alla landstingets verksamheter och vara en resurs för hela länets hälso- och sjukvård. Där ska den patientnära vården och omsorgen inom så väl primärvård som psykiatri och sluten vård utvecklas. Detta ska ske tillsammans med Linnéuniversitetet och E-hälsoinstitutet.

Till forsknings- och utvecklingsenhet ska ett skillcenter knytas. För att utveckla medarbetarnas kompetens i olika vårdsituationer behövs ett träningscenter där sjukvårdssituationer kan simuleras. Allt från operationer till förlossningar och hjärtstillestånd ska kunna simuleras. Med hjälp av ett skillcenter får medarbetarna möjlighet att testa nya metoder och får mer rutin på komplicerade situationer. Allt till stor nytta för patienterna.

Miljöpartiet vill fortsätta den effektiva metoden med förbättringsarbeten, kallad ”Små steg varje dag – kraften hos många”, som vi påbörjade i början av den här mandatperioden. Då satsade vi tillsammans med (S) och (V) 30 miljoner. Nu vill vi gå vidare och satsa ytterligare 20 miljoner eftersom vi sett mycket goda resultat inom vården av det förbättringsarbete som gjorts de senaste åren. Framförallt vill vi att förbättringsarbetet inriktas på kvalitet och säkerhet för patienten och på patientmakt inom sjukvården.

Patientens inflytande och makt är nyckeln till god kvalitet och medarbetarnas kunskap och skicklighet är nyckeln till säker vård. Med fokus på dessa pusselbitar vill Miljöpartiet skapa Sveriges säkraste vård i landstinget i Kalmar län.

Annonser
Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s