Gammaldags borgerlig gubbpolitik 3

Hur kan det i världens mest jämställda land Sverige vara så farligt med en kvinnlig statsminister att man måste smutskasta vår första kvinnliga kandidat? Än är det hennes gamla tobleroneskandal, än att hon inte är rätt klädd för att föra sig bland världens ledare. Även andra rena personangrepp ska hon tåla både på tv och i tidningar men även i bloggar. Denna typ av smutskastning har ingen av våra tidigare eller nuvarande manliga kandidater blivit utsatta för.

Att både Hillary Clinton och Ségolène Royal, råkade ut för manschauvinistiska kommentar i sina presidentkampanjer är något som vi här från vår jämställda horisont kunde reagera på med förvåning. Men att samma sak skulle ske även här med en kvinnlig stadsministerkandidat föresvävade nog inte många.
Som politiker måste man givetvis vara beredd på att bli granskad men när granskningen blir personlig istället för politisk är gränsen överskriden.

Man behöver inte ha genusglasögonen på för att se att detta är ett uttryck för rädsla inför att den politiska maktnormen ska få ta ett steg tillbaka. En maktnorm som fortfarande 2010 är manlig. För tyvärr är vi, trots att Sverige anses vara världens mest jämställda land, långt från att se på kvinnligt ledarskap med samma självklarhet som manligt ledarskap.

Nej, det är verkligen dags att skrota den manliga maktnormen och sätta en kvinna som stadsminister i världens mest jämställda land.

Annonser
Det här inlägget postades i Rikspolitik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Gammaldags borgerlig gubbpolitik 3

  1. Anneli Johansson skriver:

    Precis som på alla nivåer nu så verkar det bedrivas hetsjakt inom politiken. Inom politiken som verka som ett rättsväsende så kan man inte se till sig själv och det entaliga skalan av det som är motståndare till både Mona Sahlin och det som sker inom vårdfrågan i Kalmar just nu.

    Påverka man mariotieten så pass mycket att man kan falla när man står upp, så kan man sägas falla när alla vänder dig ryggen till för att du smutskastade den som var en sann vinnare.

    Sverige vill verka framgångsrikt men om man titta lite under den ”sanningen” så kan man säga att skalet verka som ett och inuti ett annat. Vill man verka för ett framgångsrikt Sverige som är i fronten för alla så kan man tänka att det enda partiet som är vunnet är GRÖNT men med en sanning att Mona är en underbar kvinnlig potentielle minister.

    Anneli Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s