Sängar i korridorer

På senaste tiden har det uppmärksammats i media om överbeläggningar inom sjukvården. Framförallt på Karolinska i Huddinge har det varit stora problem. Nu har Socialstyrelsen satt ned foten och kräver 500 000 i böter av Stockholms läns landsting.

Att ha ständiga problem med överläggningar på sjukhus orsakar stora problem för patienten. Det blir problem med integriteten men framförallt så påverkas patientsäkerheten. Risken att som patient drabbas av en vårdrelaterad infektion direkt större när man tränger ihop patienter på ytor som kanske inte ens är avsedda för patienter.

Jag är glad att landstinget i Kalmar län inte skurit ner så mycket som man tydligen gjort i Stockholm. Här har vi inga generella problem med överläggningar. Jag vet att det ibland kan vara besvärligt på akuten i Västervik men det är ett problem som snart är åtgärdat. Så fort bygget är klart är det problemet ur världen.

Jag vill ha en hög patientsäkerhet på våra sjukhus. Det klarar man inte av om ett sjukhus ständigt är överbelagt. Jag vet att man inom sjukvården arbetar mycket och aktivt med patientsäkerhetsfrågorna. Det utvecklingsarbete med ”små steg varje dag” som bedrivs är i landstinget har vi kunnat undvika stora strukturförändringar under den här finans krisen. Därför har vi inte dragit ner på vårdplatserna.

Det gynnar patientsäkerheten och det tycker jag känns tryggt.

Annonser
Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s