Rökares rätt till hälsa

I dagens Barran kan man åter igen läsa om hur ortopedens chefsläkare kommer att arbeta för att rökavvänja ortopedpatienterna innan operation.
. Samme chef hade även en debattartikel i Barran för ett tag sedan. Då skrev jag nedanstående inlägg som av någon anledning blivit liggande. Dammar av det för er nu.

Rökstopp inför operation

Håller fullständigt med Dan Johannesson, ortopedläkare i Kalmar. Det råder inga tvivel om att rökning i samband med kirurgiska ingrepp kan ge allvarliga komplikationer. Att sluta röka, även om det bara är tillfälligt, i samband med operation ger vinster både för patienten och för samhället. I andra fall där man vet om att risken är stor för komplikationer, som till exempel vid högt blodtryck, genomförs inte operationen innan blodtrycket är åtgärdat eftersom det annars är stor fara för patientens liv.

Våra hälsocentraler har alla livsstilsmottagning. Där kan man få hjälp med rökavvänjning. På livsstilsmottagningen finns kunnig personal som kan påbörja motiverande samtal redan när patienten kommer till hälsocentralen och det står klart att patienten behöver en remiss till operation.

Ju fler vi kan få att sluta röka eller i alla fall hålla uppe under en period av rehabilitering ju bättre är det för patienten. En patientsäker hälso- och sjukvård arbetar aktivt med att minimera riskerna för patienten vid operation och behandling. Att motivera patienten till rökstopp i samband med operation är att öka patientsäkerheten.

Jessica Rydell (MP)

Annonser
Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Rökares rätt till hälsa

 1. fundersam skriver:

  hmm, bara ni låter oss snusare vara ifred, vi är en del av den svenska själen – snus, svett och brännvin!!!

  • greenjessica skriver:

   Oh fy ser den svenska själen ut så? Jag som varken gillar snus, svett eller brännvin!

   Skämt å sido så verkar ni snusare ha riktigt starka lobbygrupper på er sida. Eftersom varje gång det kommer en vetenskaplig rapport om snusets negativa påverkan på hälsan så dröjer det inte länge innan det kommer ytterligare en som säger att det är inte sant.

   Men vänta bara. Er tur kommer också, den enda förmildrande omständigheten är ju att ni inte påverkar andra med ert beroende 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s