Patientfokus

Ett stor bråk verkar ha brutit ut i sjukvårds Sverige. Rikssjukvårdsnämnden har tagit beslutet att hjärttransplantationer ska utföras endast på två sjukhus i Sverige, Sahlgrenska och Lunds universitets sjukhus.

Detta upprör thoraxkliniken på Karolinska. Som då hävdar att utredaren är jävig. Hur det är med det har jag ingen aning om.

Däremot vet jag att ju mer specialiserad och högteknologisk en medicinsk verksamhet är dessto viktigare är det med stor kompetens och erfarenhet. Det får man av att göra många liknande operationer med inte alltför långt mellanrum i tid. Sverige har få invånare och därför kanske det är det enda rimliga att hjärttransplantationer bara utförs på två ställen i landet. Så att patienterna får den absolut bästa vården.

Vi som bor lite mer lantligt än huvudstadens invånare är vana vid att få åka en bit när det behövs avancerad vård. Men när Stockholmarna ska behöva åka så blir det ramaskri.

Patientsäkerheten måste få hög prioritet. Att nu Karolinska tänker bryta mot beslutet och fortsätta sin hjärttransplantationsverksamhet verkar inte vara beslutat med patientsäkerheten som största ledstjärna.

Annonser
Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s