Skolmaten

På nytt blossar debatten upp om barnens mat i skolan. Här i Kalmar har vi låg kostnad för skolmaten, vi har inte ökat på budgeten mer än för att kunna satsa på ekologisk mat.

Det finns heller inga planer på att utöka budgeten just nu, utan det som först ska ske är att den nya kostorganisationen ska komma igång.

Själv har jag inte varit ute på mer än ett fåtal skolor och ätit. Där emot har jag förstått att det kan vara väldigt olika kvalitet på maten på olika skolor trots att alla får lika mycket pengar per portion. Och att friskolor betalar mer för maten till sina elever betyder bara att dom minskat kostnaden för andra saker som lokaler till exempel.

Vad som verkligen behövs är faktiskt inte mer pengar. Det skulle säkert inte skada med mer pengar, men jag är helt säker på att om skolmåltidspersonalen fick en ordentlig utbildning skulle fler kunna göra riktigt bra mat för den summan som dom idag förfogar över.

Maten har länge producerats med en alldeles för industriell syn. Mat är ett hantverk och med rätt enkla knep så kan mycket förändras till det bättre. Med rätt kunskap kan maten både vara ekologisk och närproducerad utan att bli dyrare. Tricket stavas oftast SÄSONGSANPASSAD.

Det här inlägget postades i Barn och familj och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s