1128 ton

Och det ska vara mer än någonsin. Inlämnade mediciner till Apoteket alltså. Det låter bra, allt som görs för att minska läkemedlens påverkan på miljön är bra. Men jag måste erkänna att jag är lite oroad för hur upplösningen av Apoteks monopolet ska påverka denna viktiga miljöinsats. Förhoppningsvis inte alls, men tyvärr brukar det vara svårt för flera aktörer att samordna sig.

Ett annat och kanske större och allvarligare problem är att mycket av tillverkningen av verksamma substanser i läkemedel sker i fattiga länder, framför allt Indien. Det har ju visat sig att den tillverkningen ofta kan vara väldigt smutsig. Orenat vatten går rakt ut i åar och sjöar och förgiftar människors brunnar. Läkemedelsverket föreslår krav på miljöcertifikat. Kanske kan det vara en väg framåt, det behöver verkligen hända något på det här området.

Men den bästa metoden mot att läkemedelsrester kommer ut i miljön är i alla fall att inte använda läkemedel alls. Tyvärr är ju inte det alltid ett alternativ för den enskilde. Nu har det tagits fram en symtomskala som ska användas vid läkemedelsgenomgångar för att få bättre koll på läkemedelsanvändningen hos dem som har många olika läkemedel. Detta är ju inte i första hand en miljöåtgärd utan en patientsäkerhetsåtgärd, men den kan absolut i förlängningen bli en miljöåtgärd också.

Ja, det finns mycket att göra på läkemedelsområdet både ur patientsynpunkt och miljösynpunkt. Så varje litet myrsteg får ses som en framgång.

Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till 1128 ton

 1. Ida L skriver:

  Hej Jessica!
  Du skriver intressant om inlämning av mediciner. Du skriver också följande:

  Men jag måste erkänna att jag är lite oroad för hur upplösningen av Apoteks monopolet ska påverka denna viktiga miljöinsats. Förhoppningsvis inte alls, men tyvärr brukar det vara svårt för flera aktörer att samordna sig.

  Jag förstår din tanke. Kanske kommer det att påverka miljöinsatserna men kan det inte vara positivt också? Miljömedvetna människor som du och jag väljer kanske hellre de stället som tänker miljövänligt?
  Jag tänker även på finns det inga lagar och bestämmelser för hur läkemedel måste behandlas?

  Du skriver vidare om förslag på miljöcertifikat. Är våra läkemedel i dag miljömärkta? Jag tänker på alla de produkter som finns i våra mataffärer med alla olika symboler för att varan är miljömärkt. Det borde finnas mer av detta i våra apotek så att vi, kunderna kan göra medvetna val.

  Att få en bättre koll på läkemdedelsanvändningen som du skrev tror jag också är ett bra steg frammåt ur miljösynpunkt. Jag har hört om receptbelagd träning som i vissa fall kan vara en strålande alternativ till viss läkemedelsanvändning.

  Intressant att detta inte har varit mer på tapeten när miljön står i fokus!

  • greenjessica skriver:

   Hej Ida

   Jovisst kan det vara positivt också. Min farhåga gäller mer att det är enklare att samordna insamlingen i ett monopol, men det behöver inte vara så. Framtiden får visa. Vad jag vet finns det inga lagar eller regler för hur överblivna eller utgångna mediciner som finns ute hos oss som fått dom utskrivna ska behandlas. Det är helt upp till var och en att samla ihop och lämna tillbaka.

   Jag känner heller inte till någon miljömärkning av mediciner, tvärtom så verkar det finns liten vetskap om den miljömässiga skillnaden mellan två i övrigt lika mediciner. Här är antagligen den bästa vägen en annan läkemedelsfri behandling, men det är ju inte så ofta det finns en sådan.

   Sist skriver du om det som vi kallar motion på recept och det används mer och mer. Här i Kalmar län, där vi har visionen h-län = hälsolän, är detta en viktig del av det hälsofrämjande arbetet och det ger ju miljövinster automatiskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s