Miljövänligt skyltfönster

Jag har under en längre tid jobbat med att sammanställa en rapport om vårt miljöarbete inom majoriteten i landstinget. Igår presenterade jag rapporten tillsammans med Linda Fleetwood (V) och Pierre Nilsson (S) för media. Några av er har kanske läst om den i tidningen men tyvärr finns artiklarna inte med på lokaltidningarnas hemsidor för som inte läser papperstidningen.

Hela vår rödgröna majoritet har varit intresserade av att göra ett bra miljöarbete inom landstinget, men jag kan ändå utan att förhäva mig säga att utan miljöpartiet hade det inte blivit lika mycket uträttat. Vi har verkligen försök få med allt och alla. Det strategiska arbetet är ju att få hela verksamheten om inte intresserad så i alla fall medveten om vad som kan göras. Detta tycker jag att vi är på god väg med och det är ett arbete som måste göras hela tiden för annars faller lätt kunskapen i glömska.

Under arbetet med rapporten gjordes en lite jämförelse av miljöarbetet i landstingen runt omkring. Vi ligger utan tvekan bra till i hela vårt miljöarbete men framför allt så sticker vi ut som föregångare när det gäller livsmedel, byggnationer och uppvärmning.

Landstinget är idag helt fossilbränsle fritt på uppvärmningssidan, vi använder främst fjärrvärme. DEtta är verkligen något att vara stolt över och det harmoniserar även bra med Regionförbundets vision om ett fossibränsle fritt län.

Som de flesta av er säkert känner till så har vi under den här mandat perioden påbörjat ny-, om- och tillbyggnationer av alla våra tre sjukhus. Inför denna stora och kostsamma satsning så beslutade vi i majoriteten i landstinget om att dessa byggnationer skulle bli bland de miljöbästa i sitt slag. Till exempel ställs krav på 30 % lägre energiåtgång än vad som lagen kräver och alla material är noggrannt utvalda för att vara så bra som möjligt även ur miljö- och livcykelperspektiv.

För mig är maten ett kärt och angeläget ämne. Därför har jag varit en av dem som velat förändra landstingets kosthållning utifrån miljö och klimatsmarthet. Våra målsättningar är också väldigt långtgående. Förutom måel om 25 % ekologiskt, som de flesta offentliga verksamheter har idag, så vill vi underlätta för biogasproduktion genom att tillvarata med att matavfallet. Dessutom ska en kostpolicy tas fram som kan vara en vägvisare för en klimatsmartare kosthållning inom hela vår organisation.

Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård, Miljö och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s