Svenska kraftnät

Nordbalt kabeln som är tänkt att exportera el från Sverige till Baltikum har ju på sista tiden debatterats i lokala media. Idag har både Östran och Barran artiklar om det brev som Johan Persson och kommunen skrivit till Svenska kraftnät. Brevet finns till stora delar på Johans blogg för den som vill läsa.

Det är helt rätt att kommunen ryter till här. Det känns verkligen märkligt att Svenska kraftnät vill dra i land sin elkabel i Sandvik med tanke på dels naturområdet med Natura 2000 och dels kommande byggnationer i området. Kolla bara på Skäggenäs och hur människor reagerar på luftledningen där. Precis samma kommer att hända här det är jag övertygad om. Och reaktionerna är helt berättigade.

Min partikollega Mark Hammar har även tittat lite på alternativa dragningar av kabeln och redovisar bland annat på vår hemsida hur en sådan sträckning skulle kunna se ut. Mark menar att det skulle vara närmare att drag kabeln till Simpevarp och att det dessutom skulle lösa ett annat problem, elförsörjningen på Gotland. Dessutom skulle det ge Gotland en möjlighet att även exportera vindel till Baltikum.

Jag hoppas att Svenska kraftnät tar reaktionen från kommunen på allvar och påbörjar en ny process för att hitta en framkomlig väg för sin elkabel. Kanske kan Marks tips vara lösningen på problemet?

Det här inlägget postades i Energi, Lokalt och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s