Patientsäkerhet

I dagens Barran finns en stor artikel om att Dan Johannesson överläkare och verksamhetschef på ortopedkliniken i Kalmar vill neka patienter operation om dom inte slutar röka först.

Ett alldeles utmärkt förslag, tycker jag. Eftersom det är vetenskapligt belagt att rökare, på grund av just rökningen, har större risk för komplikationer efter en operation än människor som inte röker borde det vara självklart att sluta röka inför och strax efter en operation.

Att sluta röka två månader innan operation och inte börja igen inom två månader efter är inte att klampa in på någons integritet utan det är helt enkelt sunt förnuft. Alla bör ju inse vinsterna med att inte fördröja sitt tillfrisknande efter en operation om inte annat så för att undvika onödigt lidande. Med sämre immunförsvar, som rökare har, ökar riskerna för infektioner efter operation och därmed riskera man att vara sjukskriven onödigt länge, vilket i sin tur även är ekonomiskt påfrestande för individen.

Självklart kan en sån här regel bara gälla för operationer som inte är akuta, men det hoppas jag att alla förstår?

Annonser
Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Patientsäkerhet

 1. M.Elisabeth skriver:

  Ohh jag blir bara så upprört over det jag läste i fredagstidningen! Och tyvärr är det många som direkt låter sig skrämmas av bilden som man ser i tidningen.
  Själv är jag vårdutbildad och ingen anhängare av rökning eller sunusning, men nu går det för långt i den egna maktbegäret, det visar bara att Dan Johannesson vill visa sin makt gentemot vissa patienter som han har personlig agg till!
  Jag hoppas verkligen inte att politikerna som är medborgarnas företrädare, låter honom få bestämma sådant på egenhand!

  Kalmar sjukhus ligger över landsgenomsnitt när det gäller vårdrelaterade infektioner, alltså infektioner som patienten får på grund av att de vistas på sjukhuset! Och gäller alla typ av patienter rökare som icke rökare! Där sitter så en Klinikchef och lossas, att den som är röker så får man sådanne infektioner som han visar på bild! Det finns ingen information om att infektionen som patienten hade i sin fot beror på rökning! Det är ren skrämselkampanj. Det kan likaväl bero på dålig städning på ortopedkliniken eller dålig hygien av operatören?
  Han skulle kanske fokusera sig lite mera på att lära sig bra patientbemötande, då skulle han inte få de höga antal anmälan på sig hos patientnämnden just av den anledningen! Men det är en hel annan fråga!

  Vad blir nästa konstiga beslut i vården om man ska börja särbehandla? Ska man inte ge vård till överviktiga patienter med typ2 diabetes? De har ju själva ätit sig till övervikt! Eller ska man inte låta kvinnor göra abort för de är ju själva anledningen till att de är gravida! eller ska man inte ge misshandlade kvinnor vård, för de har säkert själva provocerat mannen till att slå dem, åtminstone om man frågar mannen! Ska den som har försökt ta livet av sig för att livet är för tuff inte heller ha vård för de har ju åstadkommit det själva? Viss cancer kan härledas till dålig livsstil ska de inte heller ha hjälp? Hjärtinfarkt kan också beroende på hur personen lever hur blir det med dem ska de stoppas på Akuten? Nej du får inte komma in för du har levt ett stressat liv?
  Vart går gränsen och vart kommer det att slutta i så fall?

  Nej nu får politikerna se till att det blir lika vård för alla och ingen diskriminering på grund av etniska, religiös, eller livsstilsbakgrund.

  Vad Landstinget däremot bör göra är att lägga större vikt på hälsovård genom att ha olika grupper som hjälper folk att få en bra livsstil så man klarar sig från olika livsstils sjukdomar!

  • greenjessica skriver:

   Det handlar ju inte om att neka patienter vård utan vad det handlar om är att ge patienten möjlighet till att förbättra sina förutsättningar för tillfrisknande i samband med operationen. I akuta fall skulle väl ingen komma på tanken att fråga om vare sig rökvanor eller att sätta patienten på rökavvänjning. Det skulle ju strida mot hälso- och sjukvårdslagen!

   Sen kan jag glädja dig med att vi aktivt lyfter in mer och mer hälsofrämjande arbete inom hälso- och sjukvården. Framförallt har vi hittills satsat på hälsocentralerna som alla har livsstilsmottagningar. Det går inte över en natt vare sig att styra om sjukvård till mer hälsovård eller att får resultat av förebyggande arbete, men vi arbetar träget vidare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s