Maten vi äter

Är på det verkligen så att LOU, lagen om offentlig upphandling, ska tvinga oss att välja sämre mat? Kan det verkligen vara rimligt att sätta konkurrensneutraliteten en nivå som gör att offentliga uppköpare måste välja sämre kvalitet för att inte bryta mot lagen?

Jag vägra att tro att det kan vara så, i alla fall till det är fastställt i en domstol. Konkurrensverket har nu fått för sig att det måste vara olagligt att ställa etiska krav på kött. Och vår jordbruksminister verkar också tycka att det är en riktig slutsats. Ett antal kommuner i landet har gått förre genom att ställa krav på att djur ska vara uppfödda enligt svensk djurskyddslagstiftning för att sedan få köpas in som kött. Varför skulle inte det gå? Vi har ju numera ofta etiska krav på hur arbetare har det vid tillverkning av olika saker, det är helt ok att ställa sådan krav vid upphandling. Ser ingen större skillnad på att ställa etiska krav även på djurhållningen?

Vi gröna har nu i vår budgetmotion lagt in 150 miljoner för att förbättra maten i skolor och inom äldreomsorgen. Det känns verkligen bra. Hur länge ska vi låta växande barn få mat med mängder av tillsatser som bara är till för att dölja dålig kvalitet och sämre råvaror? Den mat som serveras ska vara gjord på riktiga råvaror och köttet ska inte innehålla 50 % vatten. Det är viktigt och det måste gå att köpa sådan mat inom LOU, annars måste den lagen förändras i grunden.

Annonser
Det här inlägget postades i Mat och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Maten vi äter

  1. Ping: Hälsolänet utmanar ! « Akkomp’s Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s