Sterilisering

Idag har det gått att läsa i Barran om sterilisering och vilken kostnad som landstinget tar ut för att utföra ett sådant ingrepp. Det kostar alltså 10 590 kr för kvinnor och bara ungefär hälften (6458 kr) för män.

Jag tycker att det inte framgår särskilt tydligt att om du vill bli steriliserad och det anses vara medicinskt betingat så kostar det inte alls dom här summorna utan det kostar precis som vilket annat sjukhusbesök som helst och det ingår i högkostnadsskyddet.

Men om det däremot är så att steriliseringen inte anses vara medicinskt betingad så har vi i majoriteten sagt att då kan landstinget ändå utföra ingreppet men då till självkostnadspris. Och detta tycker vi är en viktig princip. Den skattefinansierade vården ska utföra medicinskt betingade behandlingar och ingrepp. Något annat är inte försvarbart att låta skattebetalarna finansiera.

Och om jag ska kommentera jämställdhetsaspekten så måste jag säga att jag tycker att det är bra att vi har den här principen om att betala vad det kostar. Att sterilisera en kvinna är mycket mer komplicerat än en man (det beror liksom på biologin), därmed är det också förenat med större risk för komplikationer att göra ingreppet på kvinnor. Då är det väl bra att det är billigare för män så kanske fler män steriliserar sig. För mig är det mer jämställt om män lika självklart som kvinnor tar ansvar för att undvika oönskade graviditeter.

Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s