Influensanytt

Nyhetsartiklarna om Nya influensan duggar tätt. Hela sjukvårds Sverige och mediavärlden är helt fokuserade på influensans framfart och vaccinets ankomst.

Alla tycks vänta med stor spänning på att Sverige ska komma in i den fas då pandemifallen eskalerar och vi når toppen. Samtidigt arbetas det förbrilt på att vaccinet ska börja levereras innan toppen är ett faktum.

Jag tycker det är bra att vi tar pandemin på allvar, för även om den inte är så farlig för de flesta av oss och även om den inte drabbar så många som experterna befarar, så är det viktigt att agera kraftfullt tidigt i en så här osäker situation. Vid midsommar, när vaccinbeställningen gjordes, var det ingen som med säkerhet visst hur det skulle gå eller ens riktigt hur farlig influensan var. Det fanns inga garantier för att den inte skulle bli lika allvarlig som Spanska sjukan. När Spanska sjukan härjade fanns inget vaccin så idag hade kanske inte dödsfallen blivit lika många som då i alla fall. Men det hade varit oansvarigt att chansa på att den nya influensan skulle vara ofarlig. Hade vi gjort det så hade vi inte haft någon möjlighet att få fram vaccinet i tid.

Är det nu så att det kanske inte blir fler än 10-15 % som blir smittade så är det ju bara att tacka och ta emot.

Och blir det vaccin över tycker jag att vi ska skänka det till tredje världen!

Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Influensanytt

  1. Kajsa skriver:

    Spanska sjukan blev ju allvarig också eftersom det inte fanns något penicillin på den tiden. Vi är i ett helt annat läge idag, när vi kan behandla de bakterieinfektioner som en del får till följd av influensan.

    • greenjessica skriver:

      Ja, det stämmer ju så visst hade vi klarat Spanska sjukan bättre idag. Den Nya influensan är inte lika farlig men jag tycker att det är bra att vi förberedde oss för att den kunde bli det. Hellre det än tvärtom!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s