Hälsoval i landstinget i Kalmar län

Gårdagens landstingsstyrelse tog ett beslut av stor betydelse. Hälsoval i Kalmar län är nu på väg att införas. Det har varit en lång väg att gå men lagom till styrelsen hade den parlamentariska grupp som arbetat med frågan gjort en bred överenskommelse om hur vårdvalet ska se ut här. Resultatet är hälsoval i landstinget Kalmar län.

Det viktiga i beslutet är, tycker jag, att fokus så tydligt ligger på förebyggande och hälsofrämjande arbete. Alla som vill bedriva primärvård i Kalmar län måste ta ett tydligt ansvar för att ge alla medborgare möjlighet till en bättre hälsa. Idag är all vår offentligt drivna primärvård certifierad som hälsocentraler. Så långt kommer inte de nya aktörerna behöva gå men, till skillnad från idag, måste alla arbeta hälsofrämjande.

Hälsovalet kommer att sjösättas 1/1 2010 men det kan nog ta fram till halvårsskiftet innan nya aktörer är ackrediterade och kan starta. Det ska bli intressant att se hur många som kommer att ansöka om ackreditering. Än så länge verkar intresset svalt och det är inte helt omöjligt att det inte kommer att innebära särskilt stora skillnader för medborgarna mellan före och efter införandet.

Annonser
Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s