Fulenergi

Hur lång tid ska det ta innan kärnkraftskramarna inser det idiotiska med kärnkraft? Kärnkraft är en säkerhetsrisk, det är oerhört dyrt och dessutom miljöförstörande. Så vad är det då som är bra? Jag har svårt att förstå att det kan undgå en normalbegåvad person att se att det är fullkomligt vansinne att satsa mer pengar på kärnkraft.

Nu är O3:an i Oskarshamn klar för start igen. Vi har klarat oss bra utan den ganska länge, nästan sex månader. Uppgraderingen har blivit dyrare än beräknat, slutnotan är på 4 miljarder. Dessa pengar hade gjort mycket större nytta om de satsats på förnybar elproduktion istället. Det hade dessutom varit hållbart inför framtiden vilket denna satsning inte är.

Det här inlägget postades i Energi, Kärnkraft och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Fulenergi

 1. Oskar skriver:

  Vad hade du tänkt dig att vi skulle få vår energi i från för tillfället? Vilka alternativ finns i dagsläget? Eftersom vi redan har byggt dessa kärnkraftverk är det väl bra att utnyttja dom så optimalt som möjligt. Ska vi bygga ut våra älvar mer och förstöra vår natur som aldrig går att återställa? Eller ska vi bygga fler vindkraftverk?

  Det du säger om att vi har klarat oss bra i sex månader utan Oskarshamn 3 stämmer ju men vad har vi fått göra i stället? Vi har fått importera kolkraft från Danmark och det kallar jag inte en miljöförbättring. Kolla på http://www.svk.se så kan du ju se hur mycket el vi importerar hela tiden. Den som säger att vi inte behöver våra kärnkraftverk eller att dom kan ersättas med vindkraft borde läsa på lite.

  Vårt elnät skulle klara max 15-17 % vindkraft sen skulle vi få problem att hålla frekvensen på nätet. Som du säkert vet så blåser det inte alltid. Just nu finns det inget alternativ än att fortsätta med kärnkraft men jag tycker att så fort det finns en teknik som innebär att kärnkraften kan fasas ut så ska det ju naturligtvis göras.
  Men fram tills dess så är det väl bättre att vi får ut så mycket som möjligt ur dom vi har.

  Alla pratar om att det är så farligt men med våra typer av reaktorer som vi har i Sverige så är ju en olycka där radioaktivitet skulle kunna läcka ut till omgivningen så gott som omöjlig. Besök ett kärnkraftverk eller läs på om alla säkerhetsystem och djupförsvar så inser du nog rätt så snabbt att risken är minimal.

  Lycka till med pluggandet, det kommer få dig att se det ur ett annat perspektiv.

  • greenjessica skriver:

   Tycker du tecknar problembilden från fel håll. Vi använder idag mer energi än vad som är nödvändigt. Med energieffektiviseringar skulle vi komma långt. Om vi dessutom slutade använda el som uppvärmning i våra hus skulle vi dra ner konsumtionen ännu mer.

   Idag är det så att vi i Sverige använder en tredjedel mer energi till samma produktion som övriga Europa. Här finns massor att spara!

 2. Bengt skriver:

  Stackars trädkramare som inte förstår hur det nordiska elnätet är uppbyggt. Men vi kan ju alltid välja att köpa mer el som produceras av kolkraftverk i Danmark och Polen.

  För er som INTE vet det så är det faktiskt så att Sverige har ett underskott i El vissa delar av året och att vi då handlar El som just det, produceras med hjälp av kolkraft.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s