Mer torsk

ICES, internationella havsforskningsrådet, ser en positiv utveckling av torskbestånden i Östersjön. Så positiv att de rekommenderar ökade kvoter på både det östra och det västra beståndet. Därför vill nu även EU-kommission höja torskkvoterna.

Att torsken verkar återhämtar sig är jättebra. I och med att torsken i Östersjön varit så hotad har inte Östersjötorsk varit så vanligt förekommande i butikerna. Dessutom har många människor inklusive jag själv valt bort Östersjötorsk för att försöka rädda de få torskar som fanns kvar. Om nu bestånden är på väg att återhämta sig så kanske det kan bli Östersjötorsk till middag lite oftare, det vore verkligen trevligt!

Problemet är bara att ministerrådet är de som bestämmer vilka kvoter som ska gälla och ministrarna brukar vara mer frikostiga med kvoterna än vad forskarna rekommenderar. Blir det så även i årets förhandlingar så blir det ingen Östersjötorsk på vårt middagsbord nästa år heller. Kan inte ministrar ta ansvar för att hålla fiskbestånd inom biologiskt säkra gränser så får vi konsumenter ta det ansvaret, tyvärr!

Annonser
Det här inlägget postades i Ekologi, EU och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s