Rätten till hälsa

Alla människor har rätt till hälsa, oavsett var man befinner sig eller varför. Detta gäller även för personer med missbruk. Ett sätt att försöka upprätthålla hälsan och därmed minska smittspridning av framförallt HIV är att göra som i Malmö, där man sedan många år har ett sprututbytesprogram.

Debatten om sprututbytesprogrammens nytta går i vågor och har nu blossat upp igen. Ofta anklagas de som är positiva till sprututbytesprogram för att enbart vara drogliberala med olika legaliseringsidéer som sitt bakomliggande motiv. Då är det skönt att läsa inlägget från Anna Mia Ekström och Martin Kåberg i DN som helt tar fasta på det preventiva ur smittskyddssynpunkt.

Det är ju det debatten borde handla om. Är det så att vi minskar smittspridningen av HIV och även hepatit så borde det vara självklart att ha sprututbytesprogram igång på fler ställen i landet. Vi borde inte låta moralister stå i vägen för någons rätt till hälsa. Med fler sakliga argument från läkarhåll kan vi kanske lyfta debatten till att handla om just hälsa och smittspridning, inte om drogliberalism.

Annonser
Det här inlägget postades i Socialt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s