Helt vanlig söndag

Puh, det var nära ögat i dag att vi blev med husvagn! Familjen håller på att planera en resa till Frankrike och vi har inte bestämt oss ännu för om vi ska åka tåg eller bil. Att tanka gas ute i Europa verkar inte vara något problem. Därför är det troligast att det ändå blir en bilresa. Men då måste vi stanna på vägen och sova. Det var då det udda förslaget att köpa husvagn kom upp, men det blev i alla fall ingen idag!

Det är annars lite kluvet att planera en sådan här resa. Vi vill ju verkligen vara miljövänliga i allt vi gör. Men som jag beskrivit tidigare så är det ofta inte helt enkelt. Det finns alltid ett flertal varianter att välja mellan och det är svårt att veta vilket som verkligen är det bästa alternativet. Dessutom måste en viss bekvämlighet också rymmas, speciellt när det finns barn inblandade.

Tåget är det bästa ur miljösynpunkt, men det är faktiskt lite stökigt att resa fem personer, varav två inte kan släppas ur sikte, plus packning med tåg. I bilen har vi i alla fall koll på alla barnen och alla väskorna.

Undrar fortfarande varför det är så dåligt med tågsatsningar här i Sverige. Det är så konstigt! Tydligen finns det svensk teknik som skulle kunna göra tågen väldigt snabba (350 km/h) på befintliga spår (även om det skulle behövas fler för att allt skulle fungera bra). Det skulle kunna konkurrera ut flyget.

Jag vet inte om det är detta som är problemet eller om det bara är så enkelt att det sitter för många bilkramare i regeringen. Men som jag ser det finns det faktiskt ingen anledning att hålla flyget igång om vi kunde resa lika snabbt med tåg, då har inrikesflyget inget existensberättigande alls.

Hur som helst ett hållbart samhälle kräver mer tåg och mindre av bil- och flygtrafik. Det går inte att komma från.

Annonser
Det här inlägget postades i Infrastruktur och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s