Lex Gulli

Råkar slå på TV:n och fastna framför en repris av Uppdrag granskning (Sommarspecial del 7 av 7) på SVT24. Det handlar om Gulli Johansson som under elva år var felmedicinerad. Ett fruktansvärt öde och missa elva år av sitt liv, med allt som det innebär, på grund av fel medicinering Nu ser hon pigg och glad ut i alla fall.

I Västerbottens har professor Yngve Gustafsson gjort en studie om medicineringen av äldre. Studien gjordes i Umeå och där upptäcktes många falla av kraftig övermedicinering. Yngve Gustavsson berättar att det ibland har räckt med att byta ut mediciner för att bota demens. Han säger även att äldre är känsligare mot mediciner, en femtedel av rekommenderad dos är kanske tillräcklig. Fel medicinering är vanligaste orsaken till att sjukvården anmäler sig själv.

Efter att Gulli Johanssons fall blev uppmärksammat i media så fördes detta med övermedicinering av framför allt äldre upp högt på dagordningen, både hos oss i landstingsvärlden och i riksdagen. Sen har det inte hänt så mycket, men politik tar tid så det kanske är för optimistiskt att förvänta sig att något redan nu skulle ha förändrats radikalt.

Thomas Nilén, riksdagsledamot (MP), kom ganska omgående med förslaget att inrätta en ny lag, Lex Gulli. Den skulle användas för att anmäla läkemedelsvanvård och även anhöriga skulle ha möjlighet att anmäla. Ett väldigt bra initiativ, men om den borgerliga regeringen håller med återstår att se!

Annonser
Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Lex Gulli

  1. Så länge grupper tjänar pengar på att ge gamlingarna antidepressiva så kommer ingen förändring att ske.http://jmm.nu/overmedicineringen-inom-aldrevarden-maste-upphora/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s