Energieffektivisering

Två tredjedelar av vår energikonsumtion eldar vi för kråkorna. Detta hävdar professor Sven Werner, Högskolan i Halmstad när han talade för EU:s energiministrar i Åre härom dagen. Mest hårresande är att vi tydligen bara använder 5-7 % av våra resurser inom kraftproduktion, industriproduktion och avfallsförbränning!

Precis som DN skriver är det inget nytt att vi slösar med energi. Inom miljöpartiet har vi i många år hävdat att det går att göra väldigt mycket åt vårt energibehov om vi börjar ta detta med energieffektivisering på allvar. På senare tid har vi även fått sällskap av (S) och (V) i detta. I våras la de rödgröna fram en energiöverrenskommelse där ett av målen är 25 % energieffektivisering till 2020.

Kan nu även EU inse potentialen i detta och kanske till och med lagstifta om en energieffektivare inre marknad så kanske det kan börja hända lite även på den här fronten. För det räcker tyvärr inte med att vi är duktiga och släcker lampan när vi går ut ur ett rum, det krävs även större investeringar och ett annat tänkande inom flera branscher.

Annonser
Det här inlägget postades i Energi och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s