Dags att damma av idén om vaccinfabrik

När vi för något år sedan hittade fågelinfluensavirus hos några fåglar utanför Oskarshamn lyftes idén om en vaccinfabrik i Kalmar. Det var professor Björn Olsen som initierade idén, jag tror att han då var knuten till Högskolan i Kalmar på något sätt. Nu är han i alla fall verksam på Akademiska i Uppsala och expert på influensa.

Samma professor lyfter nu på nytt fram idén. Han ställer sig frågande till det ekonomiskt riktiga i att köpa vaccin från Glaxo jämfört med att starta inhemsk produktion.

Trots att staten tydligen hade valutasäkrat ordern på vacccin så att kostnaden inte blir högre än beräknat, ca 1,3 miljarder, så menar professor Björn Olsen att det hade varit lönsamt att bygga en fabrik i Sverige i stället.

Jag tror även jag att det vore en god idé att starta egen tillverkning av vaccin i Sverige och då gärna här i Kalmar. I framtiden kommer vi att få se fler pandemier, det finns inget idag som tyder på att vi kommer att minska vårt resande och det gör att pandemier lättare uppstår. Med egen tillverkning av vaccin så står vi bättre rustade att möta den sortens hot.

Det här inlägget postades i Hälso- och sjukvård och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s