Solenergi

Sitter på verandan och njuter av solen. Har varit inne i Kalmar och simtränat nu på morgonen och dessutom lånat en cykel av min kära vän och partikollega Sam. Under kvällen igår beslutade maken och jag att vi ska satsa på solfångare till vårt varmvatten. Ett beslut som känns allt igenom rätt.

Vi är långt ifrån ensamma om att satsa på solenergi i Kalmar. Tydligen är Kalmarborna bra på att satsa på solceller och solfångare. Kalmar kommun hamnar på plats 29 av landets 290 kommuner enligt branschföreningen Svensk Solenergi. Hur det ser ut i övriga länet vet jag inte mer än för Oskarshamn som är betydligt mindre intresserade efter vad det verkar, hamnar på plats 94!

Att satsa på solenergi är klimarsmart och ekonomiskt. Tänk att ha gratis energi så fort solen lyser ute efter att investeringskostnaden är avräknad. Vad jag förstår så är det även väldigt lätt att underhålla ett solenergisystem och de håller minst 20-30 år. Kalmar kommun borde ta tillfället i akt, nu när det dessutom finns bidrag att söka från länsstyrelsen, och låta solfångare ingå i köpet när människor tecknar avtal på fjärrvärme. Då kan man stänga av fjärrvärmen under sommaren och låta kunderna själva producera sitt varmvatten.

Annonser
Det här inlägget postades i Energi, Klimat, Lokalt och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s