Ekoskeptiker

Jag har skrivit om dem förut men nu går de ut igen med sitt konservativa budskap. Ett antal forskare på SLU skriver i dagens Svenska Dagblad om vad de tycker är tveksamt med ekologisk produktion.

Ekologisk produktion ensamt kan inte frälsa hela världen från klimatförändringar, övergödning, utarmning av jordar, hotet mot den biologiska mångfalden eller gifter i miljön och maten men med ekologisk produktion är vi i alla fall på väg mot en bättre miljö och bra mat. Det finns forskning som visar på bättre näringsvärde i ekologiskt jämfört med konventionellt odlat, till exempel att en ekomorot innehåller 3-4 gånger så mycket näring som en konventionell morot. Det har inte gjorts jättemycket forskning på detta men den som finns visar ändå just på större näringsinnehåll. Med mer näring i maten kan vi äta mindre mängd mat och det kan kompensera för eventuella minskningar av skördarna. Men av de ekobönder som jag känner får jag informationen att det i de flesta fall är tillfälligt och att skörden efter ett tag kommer upp i likvärdig storlek.

Regeringen satsar nu på att Sverige ska bli ett matland i klass med Frankrike och då krävs det bra råvaror. De flesta av de mycket duktiga kockar som vi har i Sverige vet att det krävs ekologiska råvaror för att laga riktigt bra mat. Så det finns stora vinster med ekologiskt ur matsynpunkt.

Så att sluta odla ekologiskt är inte en väg framåt vare sig för miljön, för oss eller för Sverige som framtida gourméland.

Det här inlägget postades i Ekologi, Mat och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Ekoskeptiker

 1. Lars Sjöström skriver:

  Det luktar lite unket om SvD-artikeln. Det är lite monsanto över den. Men det ska vi väl ändå inte tro.

  Artikelrubriken är ju träffande ”Tveksam vinst med ekolantbruk”. Vilken vinst? För vem? Bonden, oss, världen eller proffesso…förlåt. Artikeln är dessutom, anmärkningsvärt beroende på författarnas akademiska meriter, full med svepande ordalag. Märkligt.

 2. Stephen Hinton skriver:

  Att döma ut Ekolantbruk utifrån en smal bedömningsgrund – storleken på skörd – och inte använda sina sakkunskaper till att ge en sansad, jämförande beslutsgrund är att missbruka sina akademiska meriter. Det kastar dåligt ljus på SLU att deras professorer talar om för allmänheten vilken beslut de skall fatta. Akademia är till för, och betalat för, att informera allmänhetens beslut.

  I detta fall agerar dem som om dem vore lobbyister – experter inkallad för att påverka politiskt beslut.

  Ännu mer skrämmande för att ett av deras argument: (Ekolantbruk har fler djur. Djur avger klimatgaser, därför är Ekolantbruk mer klimatskadlig ) fullständigt absurt i sin logik att det hela verkar som professurerna försöker med tyngd av sina akademiska meriter ge allmänheten en falsk bild.

  jag hoppas att SLUs styrelse agera för att ge dessa professurerna en varning. Om inte hoppas jag att Svenska folket ge SLU en varning!

 3. Ping: Ekologiskt jordbruk, oljan och framtiden « Gröna gårdar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s