Start på 6 månaders ordförandeskap

Idag blir Sverige ordförande i EU. Ett ordförandeskap som verkade vara som att glida på en räkmacka innan finanskrisen slog oss med sin fulla styrka. Då fick Sverige Östarsjöstrategin som sin hjärtefråga och som ska antas nu under ordförandeskapet.

Nu visar det sig att det kan bli ett mycket knepigt halvår. Finanskrisen, som sagt, klimatmötet i Köpenhamn och dessutom en osäkerhet hur kommissionen ska se ut efter 1 november då de nya kommissionärerna ska tillträda.

Tyvärr finns det inget hopp som jag ser det att den borgerliga regeringen ska komma med förslag som kan både ta oss ur finanskrisen och ta tillfället i akt att göra en långsiktigt hållbar lösning. Finansminister Anders Borg ska försöka göra något åt bonussystemen och det är bra, men det räcker inte för att få en långsiktigt hållbar lösning.

En hållbar lösning är att ställa om från fossilberoendet och man måste inse att fortsatt tillväxt inte är en väg framåt.

”Under ordförandeskapet ska vi lyfta EU:s möjligheter för jobb och tillväxt genom satsningar på energieffektivitet, förnybara resurser och återvinning. Detta är centralt för att nå EU:s klimat- och energimål till 2020, säger miljöminister Andreas Carlgren.” (citat från Miljöaktuellt). Det låter ju bra men vi kan inte fortsätta med tillväxt som undermedel. Skulle alla ha samma levnadsstandard som vi här i väst behövs det 5 jordklot. Vad jag vet har vi bara ett!

Det här inlägget postades i Ekonomi, EU och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s