Utredning om oönskade graviditerer

Anders Milton skriver i DN om sitt senaste uppdrag, utredningen om hur vi ska minska antalet oönskade graviditeter. Utredningen verkar komma med en del genomarbetade förslag.

Framförallt så måste sexualundervisningen i skolan bli bättre och mer anpassad till livet och mindre till biologi kunskaper. Biologikunskaperna är givetvis också viktiga men det viktigaste måste ändå vara kunskap om sin sexualitet.

Milton föreslår att skolhälsovården ska kunna dela ut gratis kondomer och dagen-efterpiller. Bra förslag! Det blir antagligen en extra kostnad för landstingen men å andra sidan så är det ju betydligt billigare med kondomer och dagen-efter piller än med abort, då det brukar behövas inläggning på sjukhuset.

Däremot håller jag inte med i analysen angående sterilisering. Det är viktigt att sjukvården tar betalt vad det egentligen kostar vid ingrepp som  inte är medicinskt berättigade. Det är det som vi tar beslut om imorgon  på landstingsfullmäktige. Dessutom så finns det faktiskt ett antal andra metoder som med fördel kan användas i fasta relationer om man inte vill ha fler barn. Dessa borde sjukvården bli bättre på att informera om.

Annonser
Det här inlägget postades i Hälsa, Hälso- och sjukvård och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s